english
фотогалерия
връзки

История на библиотеката в дати

1869 г.
Будни тетевенски родолюбци основават първото читалище в Тетевен. По това, време освен като читалище, то е служело за прикритие на дейността на създадения от В. Левски тaeн революционен комитет "Крадан". Читалището се е помещавало в старото мъжко училище, където е била и неговата книгопастерница (библиотека).

1872 г.
След разкриването на Арабаконашкия обир имуществото на читалището - книги, архив, пари е конфискувано. Така до Освобождението Тетевен остава без читалище.

1895 г.
Това е годината, през която читалището е възстановено. От тогава то носи и своето сегашно име - "Съгласие 1869 г.". Пръв председател - Димитър П. Ковач. Пръв библиотекар - Лазар Шейтанов. През тази година читалищното настоятелство приема първия "Правилник за библиотеката и читалнята".

1901 г.
Председателят на читалището Димитър Ковач прави голямо дарение и основава фонд "Ковач", чрез който читалището се издържа.

1910 г.
Открита е първата новопостроена сграда на читалище "Съгласие 1869 г." с добре уредена читалня, библиотека, театрален салон, кино и бюфет.

1911 г.
Открива се музейна сбирка. Започва събирането на старини от гр. Тетевен и околията.

1925 г.
Читалището започва издаването на свой печатен орган - вестник "Тетевенски вести". Това е двуседмичен вестник за икономически живот, култура и просвета.

1943 г.
Библиотеката е подредена по т. нар. "десетична система" и се разделя на два отдела - юношеска и библиотека за възрастни.

1955 г.
В местността Синчец се открива лятна читалня, работеща през месеците юли и август.

1978 г.
От общия фонд на библиотеката се отделя Отдел "Изкуство" (книги, ноти, графика, грамофонни плочи).
начало горе
история
дейност и задачи
колекции и каталози
структура
проекти
културен календар
контакти